Main Menu

Αλβανία: Επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη εργασιών για ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση

 

Πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση της ανακατασκευής της αλβανικής αεροπορικής βάσης Kuçovë ώστε αυτή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε στις 24 Ιανουαρίου 2019 την έναρξη των εργασιών στην εγκαταλελειμμένη βάση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε παρουσία του Διοικητού Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Πτεράρχου Tod D. Wolters, ο οποίος την ημέρα εκείνη πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Η κατασκευή της βάσης ξεκίνησε το 1952 με Σοβιετική βοήθεια και παραδόθηκε στην Αλβανική Αεροπορία το 1955. Το 1997 κατά την διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης στην Αλβανία η βάση καταλήφθηκε από το εξεγερμένο πλήθος και λεηλατήθηκε.

Την περίοδο 2002-2004 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και κατασκευάστηκε νέος πύργος ελέγχου τοποθετήθηκε νέος φωτισμός, και ανακατασκευάστηκε ο διάδρομος.

Η βάση διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών σκαμμένο μέσα σε λόφο με μία είσοδο και μία έξοδο που βρίσκεται ανατολικά του διαδρόμου απογείωσης προσγείωσης και συνδέεται με αυτό με ένα τροχόδρομο μήκους 2,5 χλμ. Εντός του υπόγειου αυτού χώρου έχουν αποτεθεί εδώ και πολλά χρόνια παλαιά μαχητικά τύπου κινεζικής κατασκευής τύπου Shenyang F-6 και εκπαιδευτικά Nanchang CJ-6 επίσης κινεζικής κατασκευής.

Το κόστος της πρώτης φάσης της ανακατασκευής της αεροπορικής βάσης Kuçovë θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το 2024. Η βάση βρίσκεται 70 χλμ νότια των Τιράνων σε μια ευνοϊκή για την αεροπλοΐα περιοχή με πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί την πρώτη κύρια αναπτυξιακή ενέργεια του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια αρκετά χρόνια μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Σέρβο πρώην διευθυντή του γραφείου για το Κόσοβο Dušan Proroković η ανακατασκευή της αλβανικής βάσης αποσκοπεί στην ολοκλήρωση των υποδομών του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια και εκτιμά ότι η βάση Kuçovë θα χρησιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ για την υποστήριξη επιχειρήσεων εφόσον προκύψουν στην περιοχή και όχι ως μια βάση με μόνιμη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ, αφού τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα το ΝΑΤΟ διατηρεί σημαντικότερες στρατιωτικές υποδομές.

Ουσιαστικά η ανακατασκευασμένη βάση θα αποτελέσει μια υποδομή για την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών δυνάμεων που θα καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή νότια της Σερβίας.

 

 

 

Πηγή: defence-point.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com