Main Menu

Αδιαφανείς επενδύσεις του Χάρβαρντ σε γεωργικές εκτάσεις σε όλον τον κόσμο. Επενδυτική δραστηριότητα; η υφαρπαγές αγροτικών γαιών;

 

Εκτός από πανεπιστήμιο διεθνούς φήμης, το Χάρβαρντ είναι γνωστό και για την έντονη επενδυτική του δραστηριότητα. Ωστόσο, ποικίλα δημοσιεύματα έχουν κατά καιρούς περιγράψει με διόλου κολακευτικά σχόλια το καθεστώς υπό το οποίο το ίδρυμα έχει φτάσει να συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους αγοραστές αγροτικών εκτάσεων παγκοσμίως.

Σε νέα έκθεση των οργανώσεων GRAIN και Rede Social de Justiça e Direitos Humanos παρουσιάζεται για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα των αμφιλεγόμενων επενδύσεων του Χάρβαρντ σε γεωργικές γαίες.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή του πανεπιστημίου σε συμφωνίες με καταπατητές γης, παράνομες αγορές, ενώ καταλογίζουν σοβαρότατες ευθύνες στο ίδρυμα για την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκαλέσει με τις υψηλού ρίσκου επενδυτικές κινήσεις του, οι οποίες εκ του αποτελέσματος αποδεικνύονται άκαρπες.

Αναλυτικά, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι:

Το ταμείο χρηματοδότησης του Χάρβαρντ έχει δαπανήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αποκτήσει την κυριότητα περίπου 8,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το πανεπιστήμιο έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε γεωργικές εκτάσεις, και μάλιστα σε ευρύτατο γεωγραφικό φάσμα. Πιο συγκεκριμένα, το Χάρβαρντ διαθέτει ιδιόκτητες γαίες στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Οι εξαγορές αγροτικής γης για λογαριασμό του Χάρβαρντ έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί επισταμένη έρευνα, οδηγώντας στον εκτοπισμό και την παρενόχληση ντόπιων πληθυσμών και παραδοσιακών κοινοτήτων, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και σε βίαιες συγκρούσεις. Μερικές από τις πλέον δυσάρεστες επιπτώσεις αυτών των επενδυτικών κινήσεων εντοπίζονται στη Βραζιλία, όπου το Χάρβαρντ έχει αποκτήσει σχεδόν 3 εκατ. στρέμματα γης στο Cerrado, την τεράστια τροπική σαβάνα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο.
Οι αδιαφανείς επενδύσεις του Χάρβαρντ σε γεωργικές εκτάσεις έχουν εξασφαλίσει απροσδόκητα υψηλές αμοιβές στους διαχειριστές κεφαλαίων και τους επιχειρηματικούς εταίρους του, αλλά αποτελούν μια αποτυχημένη επενδυτική στρατηγική για το πανεπιστήμιο.
Οι οργανώσεις καλούν τους μαθητές, τους καθηγητές και τους αποφοίτους του Χάρβαρντ:

Να ζητήσουν από το ταμείο του πανεπιστημίου να σταματήσει όλες τις επενδύσεις σε γεωργικές εκτάσεις.
Να λάβουν άμεσα μέτρα για την επίλυση όλων των βίαιων συγκρούσεων που σχετίζονται με τις εκτάσεις γης που έχει υπό την κυριότητά του το πανεπιστήμιο.
Να βεβαιωθούν ότι θα αποζημιωθούν επαρκώς οι πληγείσες κοινότητες για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί.
Το πόρισμα της ανωτέρω έκθεσης επιβεβαιώνει ότι, στη σύγχρονη πραγματικότητα, τα κερδοσκοπικά συμφέροντα από τα οποία βάλλονται οι παραγωγοί δεν εκπροσωπούνται μόνο από τραπεζίτες, χρηματιστές ή αδίστακτες εταιρείες βιοκαυσίμων, αλλά ακόμη και από πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να ορθώνουν το ανάστημά τους σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

 

 

Πηγή: euractiv.gr

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com